Muurtegels

Tegels zijn dè aangewezen muurbekleding voor vochtige ruimten.
Het aanbod is even divers als voor vloertegels. Voor een overzicht van de verschillende materialen en hun kenmerken, verwijzen we dan ook naar “Vloerbekleding, tegels“.

Muurtegels worden meestal gekleefd op een bepleistering. Een niet te gladde ondergrond bevordert de aanhechting. Gipspleister moet dus niet glad gezet worden; is dit wel het geval dan kan een voorstrijklaag met een versterkt hechtvermogen uitkomst bieden.
Als de tegels in contact komen met spatwater (in de douche of aan het bad), is het aan te raden een watervaste cementbepleistering als ondergrond te gebruiken omdat gips rot als het langdurig in contact komt met water. Op die plaatsen is het ook aangewezen de tegels in te voegen met waterbestendig voegsel.

Houd bij de keuze van je muurtegels rekening met de vloertegels; niet alleen wat betreft kleur en/of motief, maar ook wat betreft formaat. Als het formaat van de vloertegel een veelvoud is van de muurtegel kan je een aantal vloervoegen op dezelfde lijn brengen van muurvoegen, wat een mooier geheel geeft.
Het is niet altijd nodig om dure motieven in te werken om een mooi resultaat te krijgen. Effen tegels kunnen ook een extra accent krijgen door ze met verspringende voeg te plaatsen (halfsteen verband) of door ze af te boorden met een eindmolure.
Het is ook niet noodzakelijk vochtige ruimten volledig te betegelen. Delen die niet in contact komen met spatwater kan je ook afwerken met een afwasbare verf of papier, waardoor je badkamer een minder klinisch uitzicht krijgt.

Behangpapier

Behangpapier is het doe-het-zelf product bij uitstek, al vraagt het bij motiefpapier of zwaarder behang toch wat ervaring om tot een geslaagd eindresultaat te komen.
Houd bij de keuze van je papier rekening met de plaats waar het moet komen. Plaatsen waar veel kans is op kinderhandjes op de muur vragen bv. een afwasbaar papier. Bedenk ook dat een uitgesproken motief vrij dominant kan zijn in een ruimte en je keuze van gordijnen of meubileringsstoffen beperkt.
Het verstandigste is stalenboeken mee naar huis te brengen en de stalen ter plaatse tegen de muur te houden. De plaatselijke belichting kan een heel ander effect geven dan de belichting in de winkel.

Behang vraagt een effen ondergrond. Het mooiste resultaat krijg je als je oude papierlagen volledig verwijdert. Nieuwe pleistermuren behandel je best eerst met een laag behanglijm om het zuigend effect te beperken.

Begin nooit in een hoek met je eerste pand. Je hebt namelijk geen garantie dat die hoek loodrecht is. Best zet je in het midden van de muur met behulp van schietlood en smetkoord een loodrechte lijn uit vanwaar je vertrekt. In de hoek snijd je het papier dan af.

Laat je voor de berekening van de hoeveelheid papier bijstaan door de winkelier (neem de afmetingen van je kamer mee). Zeker bij motiefbehang is het gemakkelijk je te vergissen als je geen rekening houdt met het verspringen van het motief, wat toch altijd een bepaalde meerlengte vereist. Let er ook op dat je de geschikte behanglijm neemt; zwaardere papiersoorten vragen ook zwaardere lijmen.

Verf

Nog meer dan bij behangpapier, is er voor verf een effen ondergrond vereist. Nieuw pleisterwerk moet worden opgeschuurd en alle putjes en mankementjes weggewerkt. Oud pleisterwerk kan je versterken door er een fixeermiddel op te strijken, die de toplaag verhardt en terug beter verbindt met de onderlaag.
Als de oneffenheden te talrijk zijn, kan het eerst aanbrengen van een structuurpapier of glasvliesbehang een oplossing bieden. Door de structuur worden oneffenheden gecamoufleerd.

De laatste jaren kennen we een heropleving van verftechnieken waarmee schitterende effecten kunnen bekomen worden. Hun uitvoeringsprijs ligt hoger dan gewoon schilderwerk omdat ze arbeidsintensiever zijn, maar de meeste technieken zijn ook voor de doe-het-zelver haalbaar. Houd er wel rekening mee dat gewolkte, gevlekte, gespikkelde… muren moeilijk retoucheerbaar zijn; nieuwe of grondig verbouwde woningen zoeken in de eerste maanden hun evenwicht, wat kleine barsten kan veroorzaken. Het is daarom niet aan te raden om al onmiddellijk de definitieve afwerking aan te brengen. Je kan wel de basislaag zetten, deze enkele maanden later herstellen waar nodig, en dan pas de speciale effecten uitvoeren.

Het groeiend milieubewustzijn blijkt langzamerhand ook door te dringen tot de verffabrikanten. Het aanbod aan waterverdunbare verven en zelfs lakken is groter dan ooit. Dit wil echter niet zeggen dat er geen toxische of chemische stoffen meer in de verf zitten. Het is dus hoe dan ook noodzakelijk pas geverfde ruimten grondig te verluchten.
Er zijn wel verven op de markt die volledig uit natuurlijke elementen zijn samengesteld, maar je vindt deze meestal alleen in gespecialiseerde zaken. Ze zijn iets duurder dan de groothandelsverven maar ook van zeer goede kwaliteit.

Beschroting

Het beschroten van een wand of plafond is het afbekleden ervan met planken of plaatmateriaal. Men kiest voor deze oplossing omwille van het onderhoudsvriendelijke en duurzame karakter, gecombineerd met de decoratieve waarde.
Dit systeem kan ook een oplossing bieden voor het wegwerken van beschadigde wanden en/of plafonds of voor het realiseren van verlaagde zolderingen. Het is dan ook een afwerkingstechniek die meer toegepast wordt bij verbouwingen dan bij nieuwbouw.
Klassieke toepassingen zijn planchettenplafonds en lambrizeringen.
Beschrotingen worden bevestigd op een houten of metalen draagraster. Het beschrotingsmateriaal kan bestaan uit plankjes met tand en groefverbindingen, plaatmateriaal als triplex, MDF, metalen gelakte schroten, PVC-schroten of geprofileerde kunststofplaten (dikwijls met materiaalimitatie motieven), enz.
Een doordachte toepassing van beschroting kan een meerwaarde geven aan je interieur, maar let er voor op dat het geen dominante rol gaat spelen in het geheel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here