Een gevelbekleding in sidings

Sidings zijn gevelbekledingselementen in vezelcement, kunststof of een ander materiaal, meestal in plankenvorm. Het is een gevelmateriaal dat vaak voor een deel van de gevel wordt gebruikt bv. de tipgevel.

Sidings bestaan in verschillende kleuren, structuren en formaten. Dit materiaal wordt gemonteerd op een houten draagstructuur, die bevestigd wordt aan de dragende binnenmuur. De ruimte tussen de rastering kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Het is aan te raden een ventilatieruimte te voorzien.

Hout voor je gevel

In onze streken wordt hout voornamelijk gebruikt als vormelement. Voor houten gevelbekledingen is het aan te raden een houtsoort te nemen die geen onderhoud vraagt, zoals bij voorbeeld cederhout. Hout wordt gebruikt in plankenvorm, maar ook wel als shingles (houten “leien” die overlappend geplaatst worden).

Houten gevelbekledingen worden eveneens gemonteerd op een houten draagstructuur, die bevestigd wordt aan de dragende binnenmuur. Er kan isolatiemateriaal geplaatst worden tussen de dragende muur en de gevelbekleding. Een ventilatieruimte is aan te raden.

Een gevel in natuurleien of kunstleien

Voor je gevelbekleding kan je ook opteren voor natuurlijke leien of voor kunstleien.
Voor natuurleien worden leisteenblokken verzaagd en gekliefd tot kleine, platte bladen. Kunstleien worden vervaardigd uit vezelcement, een mengsel van cement en minerale vezels.

De montage gebeurt op een houten rasterwerk dat aan de dragende binnenmuur wordt bevestigd en dat opgevuld wordt met isolatiemateriaal.
Het is een materiaal dat we vooral kennen als afbekleding voor wachtgevels van half-open bebouwingen, maar het kan ook als esthetisch element in een gevel geïntegreerd worden.
In hedendaagse architectuur worden soms volledige gevelpartijen bekleed met leien, wat zorgt voor een heel aparte, moderne uitstraling.

Andere gevelbekledingsmaterialen

Voor sidings, hout en leien, allemaal gevelbekleding die met behulp van een (houten) draagstructuur of een andere montagetechniek bevestigd wordt, zijn er ook heel wat alternatieven op de markt : laminaatpanelen, aluminium lamellen, kunststof panelen,keramische geveltegels, tegelpannen.

Gevelpleister

Het gebruik van crepi of geveelpleister is terug sterk in opmars. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen minerale pleisters op basis van cement en synthetische pleisters op basis van kunstharsen. Minerale pleisters zijn iets ruwer en minder waterafstotend dan synthetische pleisters maar hebben wel een zelfreinigend effect.

Een gevelpleister kan rechtstreeks op de draagmuur worden aangebracht (vooral toegepast bij massieve muren van cellenbeton), of op isolatiemateriaal dat op de dragende binnenmuur gekleefd wordt en/of mechanisch bevestigd.
Dit laatste systeem is duurder maar beschermt de draagmuur wel beter tegen temperatuurschommelingen waardoor de kans op barsten in de gevelpleister verkleint.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here