Wienerberger nv

Kapel Ter Bede 121 - 8500 KORTRIJK
Tel : + 32 56 24 96 38
Fax: + 32 56 20 47 60
info@terca.be - www.terca.be


Baksteen, voor mensen gemaakt

Terca (onderdeel Wienerberger) produceert hoogkwalitatieve en duurzame gevelstenen. Terca maakt baksteen voor mensen. Voor mensen met dromen, met plannen, met hooggespannen verwachtingen. Terca maakt gevelstenen die uw karakter en dat van uw woning onderstrepen en dit in een stijl die u nauw aan het hart ligt. In een ruime keuze aan kleuren, formaten en afwerkingen die zowel passen bij traditioneel klassiek als bij trendy en gedurfd. Nergens elders vindt u zo een uitgebreid gamma uit klei gemaakte gevelstenen op dat kwaliteitsniveau.
Terca bepaalt het uitzicht van uw woning langs buiten, niet enkel met gevelstenen, maar ook met klassevolle kleiklinkers voor oprit of terras. Langs binnen verhogen we uw comfortgevoel met onze topkwaliteit binnenmuurstenen. Wie bouwplannen heeft, zit bij Terca aan het juiste adres.

Producten

Handvormgevelstenen

Terca Handvormgevelstenen
Terca Handvormgevelstenen
Terca Handvormgevelstenen

Handvormstenen werden vroeger ook echt met de hand gevormd. Een hoeveelheid klei werd in een houten bakje gegooid dat eerst met zand bestrooid was. De vormer drukte de klei aan, verwijderde de overtollige klei en draaide de vorm om. Het resultaat? Een unieke baksteen. Deze bewerkingen gebeuren nog steeds, maar worden nu met uiterst moderne machines uitgevoerd. Door verschillende soorten klei te mengen bekomt men prachtige kleurvariaties.

Strengpersgevelstenen

De klei wordt in een lange streng geperst en daarna in baksteenvorm gesneden. De stenen zijn strak, glad en regelmatig van vorm. Dankzij deze techniek kunnen ook grotere formaten worden gemaakt. Strengpersstenen ontlenen hun kleur aan de kleisoorten waaruit ze worden vervaardigd en de temperatuur waarop ze worden gebakken.

Rustica Handvormstenen

Het gamma Terca Rustica doet gisteren herleven in woningen van vandaag en morgen. De kleurnuances zijn rijk en warm: geel-roze, oranje-rood,… Na een behandeling in een cementtrommel maken de witte of gele mortelresten de tekening rond. Rustica-stenen ogen oud, maar zijn wel gloednieuw. Ze worden vandaag gebakken en beantwoorden aan de strengste kwaliteitsnormen op het vlak van kleurvastheid en vorstbestendigheid.

Recup

De Kempische Recup stenen voldoen voor honderd procent aan de hedendaagse bouwtechnieken, en toch zien ze er exact uit zoals de stenen waarmee destijds werd gebouwd. Het grote voordeel is dat je ze niet hoeft te sorteren en dat je zeker bent van de kwaliteit. Recuperatiemateriaal moet je steen voor steen en handmatig aan een controle onderwerpen. Er zijn 10 verschillende oude Rijnvormen beschikbaar: Rodelandse Rijnvorm, Rupelse Rijnvorm, Tongerse Rijnvorm, Boomse Recup, Molenlandse Rijnvorm, Maalbergse Rijnvorm en Brabantse recup. Alle stenen uit het Recup gamma zijn gemaakt in het typische oude Rijnvormformaat van 178x83x48 (behalve de Boomse en Brabantse Recup Module 65). Elke Rijnvorm heeft zijn typische afwerking, kleur en verband.

Porotherm Binnenmuurstenen: De Kracht van Rood.

Terca Handvormgevelstenen

Het Terca Porotherm aanbod aan keramische binnenmuurstenen is bijzonder uitgebreid. U vindt er alle courante formaten in terug, maar ook stenen met heel specifieke eigenschappen en bijzondere prestaties op vlak van akoestische en thermische isolatie, of stenen met verhoogde draagkracht. Naast de producten voor klassiek metselwerk, bieden we eveneens het Porotherm Lijm-Systeem (PLS) aan, speciaal op punt gesteld voor het verlijmen van binnenmuurstenen. Deze uitvoering is voorzien van tand en groef en werd langs de boven- en onderkant vlak geslepen voor een uiterst nauwkeurige en duurzame verlijming. Nieuw binnen het Porotherm Lijm-Systeem is de PLS Lambda. Het perforatiebeeld van de PLS Lambda mag dan wel verschillend zijn (de perforaties worden nu in de lengterichting geplaatst), de perforatiegraad blijft ongewijzigd. Met andere woorden: de druksterkte blijft behouden. Wat wel wijzigt is de warmtegeleidingscoëfficiënt of lambdawaarde. De lambdawaarde (λui) bedraagt slechts 0,185 W/mK waardoor het isolerend vermogen is toegenomen.

Thermische isolatie

Terca Handvormgevelstenen

Met de huidige energieprijzen staat thermische isolatie volop in de belangstelling. De Terca Porotherm binnenmuurstenen zijn hierop bedacht. Hun uitgekiende volumemassa maakt dat ze de overdag opgeslagen warmte tijdens de nacht langer behouden. Ook de microporiën en de luchtkamers spelen hierin een aanzienlijke rol, want stilstaande lucht is nog steeds de beste isolator.

 • Warmte-isolerend
 • Gezond binnenklimaat
 • Minder energieverbruik
 • Dampdoorlatend
 • Zeer laag evenwichtsvochtgehalte
 • Buffer voor temperatuurschommelingen binnen de woonkamer

Prima akoestische eigenschappen

Terca Handvormgevelstenen

Het massieve karakter van keramische producten draagt ook bij tot een beter akoestisch comfort. Muren van bakstenen en snelbouwblokken hebben uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Op basis van proeven uitgevoerd in samenwerking met het WTCB ontwikkelde Wienerberger vorig jaar een relatief lichte en zeer performante akoestische systeemoplossing voor tussen twee woningen. Het bestaat uit de Silentbrick en SonicStrip (akoestisch isolerende strips uit gerecycleerde rubbergranulaten die de muren loskoppelen van vloeren en gewelven) en SonicPin (akoestische spouwhaken voor woningscheidende wanden). Tussen de twee wanddelen bevindt zich een soepel isolatiemateriaal dat als veer functioneert, en dat de lucht absorbeert en geluiden dempt. Voor deze oplossing kreeg Wienerberger de ‘Innovatieprijs Technologie’, onderdeel van de ‘Belgian Building Awards’. Daarmee beloont de jury het bedrijf dat het technisch meest innoverende product op de markt heeft gebracht.

 

Druksterkte

Terca Handvormgevelstenen

Een optimale vormstabiliteit en een hoge druksterkte maken van keramische binnenmuurstenen een bouwmateriaal met opmerkelijke prestaties wat draagvermogen betreft. Karakteristieke druksterktes van 25 N/mm2 kunnen gehaald worden.

 • Heel sterk
 • Draagkrachtig
 • Vormstabiel
 • Ergonomisch en economisch bij plaatsing
 • Geschikt voor laagbouw en van middelhoog- tot hoogbouw
 • Geen scheuren door krimp/opzwelling

EPB, lage-energie- en passiefhuizen

Terca Handvormgevelstenen

De keramische binnenmuurstenen van Terca Porotherm passen perfect binnen de huidige tendens van energie- en milieubewust wonen. Voor welk type woning u ook kiest - EPB woning, lage-energie woning of zelfs passiefhuis - Terca Porotherm biedt u steeds de perfecte oplossing. De keramische binnenmuurstenen zijn immers niet alleen uitstekende isolators, maar hebben bovendien een grote thermische inertie en een bufferende werking op het binnenklimaat.

 

 

Baksteen ís een ecologisch bouwmateriaal

Wienerberger kreeg - als eerste industriële Belgische fabrikant - van het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen (VIBE) het natureplus-label voor gezonde en ecologische bouwmaterialen. Het bedrijf behaalde dit label voor het productgamma Porotherm keramische binnenmuurstenen. De criteria van natureplus zijn de strengste die er in Europa bestaan. Ze evalueren zowel de emissies en de gebruikte grond- en toeslagstoffen als het energie- en waterverbruik, het verpakkingsmateriaal, het transport, de afvalproductie en –verwerking. Sinds 1996 is natureplus voor bouwmaterialen en –producten wat het Biogarantie-label is voor voeding en FSC voor verantwoord hout. De organisatie achter dit label heeft afdelingen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Nederland en België. Tot voor kort noteerden we dat hout, in vergelijking met veel andere bouwmaterialen, milieuvriendelijker is. Nu de keramische binnenmuurstenen van Wienerberger het natureplus ecolabel verkregen hebben, geldt dit niet meer. Ja, bouwen met baksteen ís bio-ecologisch bouwen. Het gaat bovendien niet op om enkel materialen met elkaar te vergelijken. Men moet ook bouwsystemen vergelijken die tot een zelfde kwalitatieve wand leiden. Zo komt bij een wand opgebouwd uit keramische binnenmuurstenen slechts een kleine fractie van de milieubelasting van de mortel en van de pleister; bij lichtere materialen dient men voor een kwalitatieve wand bijkomend een dubbele laag gipskarton alsook isolatie te voorzien, die ertoe bijdragen dat de totale eco impact van de wand bijna dubbel zo hoog is als deze van de wand opgetrokken in bakstenen.

Kleiklinkers

Terca Handvormgevelstenen

Een woning staat nooit los van de omgeving. Om een vloeiende en sfeervolle overgang te maken tussen bouwwerk en natuur, bieden onze kleiklinkers u de ideale oplossing. U maakt er een klassevolle oprit mee, een stemmig tuinpad of terras of een praktische en veilige boord rond uw zwembad. In vergelijking met andere bestratingsmaterialen zijn onze kleiklinkers bijzonder stijlvol, duurzaam en kleurecht.

 

 

Showroom

Terca Handvormgevelstenen

Voor wie bouwt, is de keuze van gevelstenen en kleiklinkers uiterst belangrijk. Zij bepalen immers niet alleen het uitzicht van de woning, maar moeten ook van hoge kwaliteit zijn. Je goed voelen in je gevel is kiezen voor die gevelsteen die het best bij jouw persoonlijkheid past. En die vind je steevast bij Terca. Bezoek - eventueel samen met je architect - onze showroom. Honderden baksteenideeën liggen er op jou te wachten.

Londerzeel :
GPS:
Koning Leopoldlaan 1, 2870 Breendonk
T 052 31 10 10
Openingsuren: maandag, dinsdag en donderdag van 9 tot 18 uur, woensdag en vrijdag van 9 tot 19 uur. Zaterdag van 9 tot 16.30 uur.
Kortrijk
Kapel ter Bede 88, 8500 Kortrijk
T 056 24 95 88
Openingsuren: maandag, dinsdag en donderdag van 9 tot 18 uur, woensdag en vrijdag van 9 tot 19 uur. Zaterdag van 9 tot 16.30 uur.

Geïnteresseerd ?

Surf naar onze website, www.terca.be voor meer informatie, breng een bezoekje aan één van onze toonzalen of vraag documentatie aan via onderstaande antwoordcoupon.

 
Copyright B-scene - Alle rechten voorbehouden © 2017 Disclaimer - Adverteren ?